Lieve Mickey #1

Lieve Mickey,

Heel herkenbaar… Ik ben gek op die aflevering van SATC, alleen maar omdat ik mijzelf toen helemaal kon inleven in Carrie en tegen m`n tv riep dat ze helemaal gelijk had, ik daarbovenop die schoenen uit de aflevering geweldig vind en een vriendinnetje van mij deze voor haarzelf heeft gekocht toen ze in New York was, als cadeau voor haarzelf. Goed ik dwaal af van de essentie van je vraag.

Cadeaus, geld en vriendschappen. Dat vind ik altijd ontzettend lastig. Zeker omdat ik dol ben op het geven van cadeautjes en vaak, net als jij, absoluut niet kijk op een euro meer of minder. In mijn geval, nu met een man erbij in het leven vind ik het nog lastiger. Want stel hij gaat mee naar feestjes, geef je dan het dubbele uit? Ik heb de laatste paar keer, tenzij er om iets specifieks gevraagd werd, een date gegeven aan vriendinnetjes, lekker ergens lunchen of gin tonics drinken. Dat is ook duurder dan een envelopje vullen, maar dat is mij meer waard omdat je dan toch quality tijd hebt met iemand, en daar word ik erg gelukkig van! Ook vind ik het leuker om een cadeau te geven dan geld, omdat dat laat zien dat je daadwerkelijk nagedacht hebt over wat te geven.

Ik ben het met je eens dat je iets geeft, en er niets voor terug moet verwachten. (Dat haakt nu wel precies in op iets dat ik nog moet leren in het leven. Ik heb hier voornamelijk moeite mee op emotioneel- en ondersteuningsvlak en niet zozeer het financiële, maar wellicht kunnen we het daar nog eens over hebben.) Maar ik vind toch wel dat er ergens een balans moet zijn. Neemt natuurlijk niet weg, dat de personen in je leven ook jou ook gaan verwennen als alle fase’s in jouw leven daar zijn! Misschien kan je net als Carrie een keer een ik trouw met mezelf feestje geven, je weet dat ik er ben om een vrijgezellenfeestje te regelen en je daarna een gepast huwelijkscadeau zal sturen ;).

In het geval van Joop en Marjan ben ik echter heel erg verbaasd. Ik moet toegeven dat ik het lastig vind als iemand geld vraagt, want wat geef je normaal gesproken? Voor grote verjaardagen ben ik wel bereid meer uit te geven ook, maar in dit geval vind ik 10 euro wel weinig… Je kan natuurlijk in niemands portemonnee kijken, en wellicht zaten Joop en Marjan een beetje krap die week na alle verhoogde hypotheken en massa’s luiers en kerstcadeaus die ze moesten kopen voor de familie. Je weet het niet, maar zonder als een geldwolf te klinken had ik misschien wel op z’n minst 20 euro verwacht.

Misschien moet je met jezelf een regel afspreken dat je een jaar lang aan een vast bedrag houdt per cadeautje, want ik denk niet dat het in jouw natuur zit om geen cadeautjes te geven. Daar waar je normaal gesproken een X bedrag zou geven, je nu een deel, of misschien wel de helft aan jezelf cadeau doet. Ik wilde voorstellen om een zelf gemaakt cadeautje te geven aan mensen, maar ja, met de materialen en tijd die erin gaat zitten ben je ook al veel meer geld kwijt dan als je gewoon een 10tje in een envelopje stopt.

Je kan ook een jaar lang minder enthousiast zijn met kaartjes kopen, dat scheelt toch al gauw 3-6 euro per keer.  Je kan bij de Action trouwens extreem schattig papier kopen om zelf kaarten mee te maken, en een ander vriendinnetje van mij maakt de leukste kaartjes met een Handlettering boek, wat ik trouwens ook echt iets voor jou vindt! Daar kan je je eigen creativiteit in kwijt, en tijd, en kost uiteindelijk wel veel minder.

Daarbij is denk ik het allerbelangrijkste eigenlijk dat het aan jou is om te bepalen of je echt naar de zoveelste housewarming van persoon X moet gaan, en of mensen echt een pre-baby shower, baby shower en kraamcadeau nodig hebben? Misschien moet je een keer wat egoïstischer zijn en dat geld  besteden aan een smashing outfit voor jezelf, want zoals Carrie al zei:

“The fact is, sometimes it’s really hard to walk in a single woman’s shoes. That’s why we need really special ones now and then to make the walk a little more fun.”

Lees hier de brief van Mickey aan Sophie

Sophie

Beste vriendin van Mickey. Cola en suikerverslaafd. Evaringsdeskundige op het gebied van datingapps.

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: