Social Media – Inhoudsloos of waardevol?

Iets wat ik me afvraag na een discussie met een vriend van me. Hij heeft geen facebook en ziet de toegevoegde waarde er niet van. “Waarom zou ik een foto van mezelf posten met een biertje op het terras. Waarom zou iemand dat willen weten?” Een terechte vraag. Ik vroeg me af wat dan wel de moeite waard zou zijn om te posten? Mijn vriend Jack is ongeveer twee jaar geleden gestopt met Facebook en claimt een leuker mens te zijn geworden. “Nu ik geen Facebook meer heb, vraag ik meer wat mensen bezig houdt, wat ze aan het doen zijn en hoe het met ze gaat. Voorheen las ik dat allemaal gewoon op Facebook.” Zou ik een leuker mens zijn zonder Facebook? Wat is het nut nu eigenlijk? Waarom zijn we er allemaal zo druk mee?

 

Ik ging bij mezelf eens na wat ik zoal post op Facebook en scrolde mijn tijdlijn door. Ik deel voornamelijk filmpjes of plaatjes die ik leuk vind, mijn eigen blogartikelen waarvan ik vind dat ze meer aandacht verdienen, ik heb eens 2 foto’s van mezelf als klein meisje gepost die ik toevallig tegenkwam, en heeeeel af en toe post ik een nutteloos feitje of momentje. Zoals een keer toen ik zelf mijn router had vervangen en nogal trots was op mezelf. De nutteloze feitjes en oude foto’s behalen vaak de meeste likes. Blijkbaar vinden mensen dat toch leuk om te lezen…..

 

Ik heb een keer de moeite genomen om een heel stuk te schrijven op Facebook. Ik had namelijk een klacht ingedient over iemand die andere mensen via Facebook bedreigde. Hatelijke dingen zei als: ik hoop dat jij en je familie omkomen etc. Het antwoord van Facebook: “We hebben de foto gecontroleerd die je hebt gerapporteerd vanwege haatdragende taal of symbolen, maar zijn niet van mening dat de inhoud in strijd is met onze Richtlijnen voor de community.”(de jongen in kwestie had ook een foto geplaatst) Ik vond het belachelijk dat deze gast gewoon zijn gang kon gaan op facebook en schreef dus een heel epistol. Het aantal likes op deze post: 2. Blijkbaar vonden mensen dat niet leuk om te lezen.

 

Ik heb op het moment 194 Facebookvrienden. Deze vrienden bestaan uit familie, vrienden, kennissen, mensen van mijn sportvereniging, collega’s, oud collega’s, studiegenoten, klasgenoten van de middelbare school en de basisschool en mensen met wie ik ooit gedate heb. Vind ik het allemaal interessant wat deze mensen doen? Nee niet persé, waarschijnlijk vinden ze het ook niet interessant wat ik allemaal uitvreet.

 

Waarom ik het dan toch blijf doen? Ik doe het omdat ik merk dat ik via Social media heel snel op de hoogte ben van zaken. Diezelfde vriend zonder Facebook zou op vrijdagavond naar een feestje gaan, maar ik zag eerder dan hij dat het feestje gecanceld en verplaatst was omdat ik wél Facebook heb. Daarnaast is het onderdeel van de wereld waar we nu in leven. En ik vind dat je met je tijd mee moet gaan. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je (toekomstige) kinderen. Hoe ga jij ze straks adviseren en leren over social media als je er zelf de ballen verstand van hebt?

 

Maar ook voor je toekomstige zelf. Ik kijk naar mijn 2 oma’s. Een van hen kan net aan de televisie aan en uitzetten. Verder laat ze alles aan mijn opa over als het op elektronische apparatuur aankomt. Als mijn opa er niet meer is, is de wereld voor oma heel eng denk ik. Mijn andere oma van 82 heeft een laptop en ze verstuurd foto’s en emails. Daarnaast heeft ze een smartphone en whatsappt ze gezellig mee met haar 10 (!) kleinkinderen. Ik wil uiteindelijk zoals mijn tweede oma zijn. Dus doe ik mee met Social Media (Facebook, twitter, instagram, snapchat etc) en alles wat nog komen gaat.

 

Wat vind jij van Social Media? Doen of niet doen?

Mickey

Gespleten persoonlijkheid. Ervaringsdeskundige in disaster dates. Amateur schrijfster van misschien wel de volgende worstseller.

8 Comments

 • Miss Pixie
  1 november 2017 12:22

  Mijn lief heeft ook geen social media en begrijpt niet wat ik er aan vind. Maar ik heb er al mooie vriendschappen mee opgebouwd.
  Anderzijds werk ik met jongeren en daar zie ik wel dat social media heel fout wordt gebruikt. Dat is echt jammer.

 • Laura Martens
  1 november 2017 13:57

  Ik werk inderdaad ook met jongeren en social media is inderdaad erg belangrijk tegenwoordig. Ik gebruikte voor mezelf eigenlijk nooit echt social media, behalve facebook, maar nu ik een blog heb ik gebruik ik meerdere sociale media, voor de blog volgers! Leuk geschreven en ook een interessant onderwerp!

 • Natalie
  1 november 2017 14:32

  Ik zou er niet meer zonder kunnen, want je ben zo snel up to date en bent snel bereikbaar voor je vrienden. Ik probeern het wel te beperken tot een paar uur, want ik vind het hatelijk dat mensen zovaak op hun gsm zitten!

 • Maargy
  1 november 2017 15:24

  Social media kan inhoudsloos zijn, maar ik denk dat het een beetje ligt wat je ermee doet. Net als Miss Pixie heb ik er ook mooie vriendschappen aan overgehouden en mee onderhouden ook. Zeker als je ver woont is het een fijn middel om in contact te blijven.

 • nicole orriens
  1 november 2017 16:36

  Ik vind het beide kanten hebben: inhoudsloos en waardevol. Ik concentreer me liever op de waarde, want die is er zeker ook!

 • Babs
  1 november 2017 20:24

  Ik leerde al heel fijne mensen kennen via sociale media maar merk dat je er ook snel in kan vluchten en dat is dan een nadeel

 • MC Kleuver
  1 november 2017 21:36

  Ik zeg doen. Maar dat komt misschien ook omdat ik ermee ben opgegroeid. Je wilt toch ‘meedoen’. Daarnaast is het ook handig als je dingen wilt weten. Alles komt langs, ook gezelligheid.

 • Bouchra
  2 november 2017 11:08

  Ik ben het met je eens, ik wil ook oma 2 zijn. Meegaan met de tijd maar ik gebruik FB voornamelijk zakelijk en check bijna nooit wat anderen doen. Als je het op de juiste manier inzet dan is het top. Ga je avonden kijken wat anderen doen en je eigen leven haten dan zeg ik FB verwijderen 😉

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: