Wat als

We weten het allemaal, het heeft geen zin om je af te vragen: Wat als? Want “wat als” is niet. Het is een mindgame waarmee je jezelf helemaal gek kan maken. Wat als ik het nooit had uitgemaakt met mijn ex? Wat als ik die andere job had genomen? Wat als we elkaar eerder waren tegen gekomen? Wat als mijn ouders nooit gescheiden waren? Wat als ik nooit verhuisd was? Wat als ik alleen overblijf? Wat als ik linksaf was gegaan ipv rechtsaf? Wat als?

Ik denk dat we het allemaal wel eens doen, ondanks dat we weten dat het niet goed voor ons is en nergens op slaat. Doordat we keuzes moeten maken slaan we wegen in en laten we anderen onbewandeld. Dat is nu eenmaal zo. Ik probeer het wat als spelletje bewust niet te spelen omdat het nergens toe leidt. Maar heeeeeeeel soms kan ik het niet helpen en gaan mijn gedachten toch op de “wat als” stand. Een vermoeiend gedachtenproces start en voor ik het weet lig ik opgekruld in bed in plaats van deel te nemen aan de werkelijkheid.

Ik beland in mijn eigen droomwereld en vraag steeds: wat als het leven zus of zo was gegaan, zou ik dan nu gelukkiger zijn? Hoe anders zou mijn wereld dan zijn? Ik kan er soms wel dagen zoet mee zijn en mezelf ervan overtuigen dat de wereld in mijn hoofd beter is en dat ik iets niet goed heb gedaan of dat het leven gewoon oneerlijk is.

Daarentegen kan ik ook rationaliseren en deze gedachten meestal wel blokkeren. Maar hoe fijn zou het zijn om af en toe eens gewoon een keuze te kunnen maken en dan echt weten wat de consequenties zijn? Dat we een glazen bol hadden die ons een kijkje in de toekomst gaf bij elke verschillende keuze die we maken. Als je linksaf gaat ontmoet je de man van je dromen. Als je rechtsaf gaat ontmoet je de zoveelste debiel. Oké naar links!

Aan de andere kant zouden we dan misschien nooit meer spontaan een keuze durven te maken en zou dat het leven dan leuker of beter maken? Want kijk die debielen hebben wel weer geleid tot het maken van dit blog, waarbij ik ontdekte dat ik het leuk vind om te schrijven. En wie zegt dat je klaar bent voor een leven met je droomman als je op dat moment linksaf slaat? Misschien is het veel beter hem 5 jaar later te ontmoeten als je weer wat levenservaring in je rugzak hebt en écht weet wat je wel en niet wilt.

Het komt uiteindelijk toch neer op risico’s nemen. Een sprong durven te wagen… Soms in het diepe en soms een heel klein bescheiden sprongetje. En misschien ga je dan even keihard op je bek. Maar misschien, heel misschien pakt het wel beter uit dan je ooit had durven dromen. En als het er op neer komt kan je maar beter spijt hebben van dingen die je wél hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan toch? Want dan hoef je je in ieder geval niet af te vragen “wat als”?

Volg jij mickeytalks al? Klik op onderstaande Social media om Mickey te volgen!
Facebook
• Twitter
• Instagram

 

Mickey

Gespleten persoonlijkheid. Ervaringsdeskundige in disaster dates. Amateur schrijfster van misschien wel de volgende worstseller.

1 Comment

  • Sophietje
    3 februari 2017 16:48

    Elk stapje, welke kant op dan ook, is een stapje vooruit Mickey <3

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: